Recensie door Frigga Asraaf

 

Vraaggesprek met Vincent Ongkowidjojo

In het najaar van 2007 is bij uitgeverij Ankh-Hermes in de ankertjesserie het boekje 'Runen in de Noordse traditie' van Vincent Ongkowidjojo uitgekomen. De naam van de schrijver is de lezers reeds bekend, want hij heeft al een paar artikelen over goden voor 'Balder' geschreven.

De ankertjesserie bestaat ondertussen al uit ruim driehonderd titels over uiteenlopende onderwerpen op alternatief gebied en de runen passen hier zeker bij.

Het boekwerkje is helder geschreven en leest vlot weg. De geschiedenis en herkomst van de runen komt aan bod, elke rune wordt afzonderlijk besproken en het laatste gedeelte van het boek is gewijd aan praktische zaken als het vervaardigen van runen, het maken van runenamuletten en het bijhouden van een runendagboek.

De schrijver geeft duidelijk aan dat het zijn inzichten van ervaringen met de runen zijn die hij geeft in de beschrijving bij de tekens. Deze kunnen overeenkomen met andere auteurs en deskundigen op het gebied van runen, maar daar ook van afwijken. Dat is iets dat mij heel erg aanspreekt.

Ik vind het een aanrader voor zowel de beginneling als de gevorderde gebruiker van runen. Voor een beginner kan het boek van betekenis zijn als goede kennismaking met de runen, hun achtergrond en wat er mee te doen is. Voor de gevorderde is het wat mij betreft de hele reeks van 'hoe komt ie daar bij?', 'oh, dat wist ik nog niet', 'leuk te lezen dat iemand anders daar hetzelfde over denkt' en 'hmm, daar moet ik eens verder over nadenken'.

...

Na het lezen van het boek en het vraaggesprek heb ik de indruk dat Vincen Ongkowidjojo nog veel meer te vertellen heeft. Wie weet komt er ooit nog eens een uitgebreider schrijven over runen van zijn hand waarin hij dieper op een en ander in kan gaan en voor die dingen waar geen plaats voor was in 'Runen in de Noordse traditie' een goed begin dat om vervolg vraagt.

Frigga Asraaf

Uit: Balder 43 (Ostara 2008)

Het Rad

 

terug